Marijke van Leerzem
Over mij

Mijn naam is Marijke van Leerzem en ik ben de oprichter van Koorkunst Kaleidoscoop. Als je meer van me wil weten Klik hier 

Volg me

   

Masterclasses

Op 19 april in Amersfoort een Masterclass over De kracht van not yet

Mindset, muziek en leren

In deze masterclass koppelen we de theorie van Carol Dweck over fixed en growth mindset  aan het leren van muziek (maken) in het bijzonder en leren (ook d.m.v. feedback) in het algemeen.

Veel leerkrachten geloven dat je muzikaal en talentvol moet zijn om muziekles te kunnen geven. Zij missen ‘de kracht van geloven dat je jezelf kunt verbeteren’ (Dweck, 2015). Geef je jezelf en je leerlingen mee dat iets wat er nog niet is, niet betekent dat je het niet kunt maar dat je ernaartoe op weg bent (not yet), dan geef je veel zelfvertrouwen en een toekomstrichting mee.

Dweck toonde dit in haar onderzoek aan: elke keer als een kind buiten haar comfortzone treedt om iets nieuws en moeilijks aan te leren, vormen de hersenneuronen nieuwe en sterkere connecties. Het kind wordt steeds slimmer.

Carol Dweck laat ons zien hoe de kracht van geloven in jezelf versterkt door te denken in not yet en op weg naar toe. In plaats van denken in onvoldoende  en niet goed. Vertrouw je op not yet, dan start je het groeiproces waarin je vaardigheden blijven groeien. Krijgen kinderen deze groeimindset aangeleerd, dan help je hen om als creatieve, zelfbewuste mensen in de wereld te staan.

Hiervoor is nodig dat je zelf het voorbeeld bent. Geloof jij dat je jezelf kunt verbeteren in het geven van onderwijs? Ben je er klaar voor om intelligentie en talent niet langer meer te prijzen? Ben je bereid om te focussen op werkwijze, inzet, aanpak, concentratievermogen en doorzettingsvermogen? Wil je leren hoe je strategie en vooruitgang prijst?

Beloon je het proces in plaats van de uitkomst, dan zorg je voor een grotere inzet, meer betrokkenheid en een groter probleemoplossend vermogen. Met een fixed mindset  begin je er niet aan: je hebt geen talent en dat staat vast. Met een growth mindset  ervaar je de kracht van not yet: je komt in een leerproces waarin je intelligentie (lees ook: muzikaliteit) kan groeien!

In deze masterclass beleef je dit gedachtegoed van Carol Dweck proefondervindelijk. We werken met de muziekmethode Muziek & Meer Digitaal van Jennemieke Snijders | Tinksel. Op welke manier ervaar je hierin de kracht van not yet? En hoe kun jij in een growth mindset  komen?

 Bron:

Dweck, C. (2015). Mindset, de weg naar succesvol leven.  Amsterdam: Uitgeverij SWP.

 Lees meer